Retrogradni Merkur maj-juni 2015.

RETROGRADNI MERKUR 18.05.2015. – 12.06.2015. !

Inbox mi je zatrpan pitanjima, retrogradni Merkur, šta će biti? Prvo nema potrebe za panikom, neće biti ništa uz nešto malo dodatnog opreza, pre svega u planiranju, saobraćaju, komunikaciji, sa komunikacijskim uređajima. Zašto?mercury-god
Merkur vlada horoskopskim znacima Blizanaca i Devicom, a u astrologiji je zadužen za više značenja od kojih u prvom redu za reč, logiku, razumno rasuđivanje, komunikaciju, našu braću i sestre, mlađe ljude uopšte uzev. Vlada i transportom, saobraćajem, automobilima, razmenom, trgovinom, dokumentima, papirologijom. Merkur- mlad muškarac, mešetar, trgovac, danas komercijalista, menadžer. Ovaj rimski bog trgovine i trgovačkih udruženja, koji je svetkovan baš u mesecu Maju, i koji je kasnije pod grčkim uticajem, postao vodič duša-psihopomp, je zadužen za naše mentalno zdravlje. Golobradi mladić s putničkom kapom na glavi, dakle zadužen i za putnike i put, pa je retrogradan često i otkazivanje puta ili problemi u putu.
Retrogradni Merkur je prividno kretanje Merkura unazad i tada sva ova značenja ukazuju na određeno otežano odvijanje pomenute simbolike i značenja. Npr. na opasnost od smanjene opreznosti u saobraćaju ili grešaka u rasuđivanju, razumevanju. Kvare se uređaji komunikacijski, gube se papiri ili se pogrešno popunjavaju formulari, ovo je i vraćanje sa šaltera taman kad mislite da ste sve prikupili. Odlaganje poslova usled loše sastavljenog ugovora, zbog previda koji ste napravili, smanjene koncetracije, žurbe.
U periodu retrogradnog kretanja Merkura treba izbegavati i potpisivanje, zaključivanje ugovora pre nego nekoliko puta dobro proverite šta tačno potpisujete. To je i automobil koji se kvari ili saobraćajni udes iz posve naivne situacije. To su i zakašnjenja, žurba pa čekanje. Promašeni termini, uvređeni i nervozni ljudi koji su se pogrešno sporazumeli. Internet veze u prekidu, računar koji otkazuje usred posla, telefon i smetnje u telefonskim vezama. Kucate i kucate, tek što ste se odmakli od računara, a da naravno niste snimili napisano, u zgradi nestaje struje jer rade susednu trafo stanicu, a da nikom nisu najavili radove i vi gubite napisano i sl. mercury dva
Rekli ste jedno, razumeli su vas drugo. Hteli ste nešto da kažete, ali su iz vas izletele posve druge reči. Poslovi koji zahtevaju preciznost, ne trpe u ovom periodu rasejanost i konfuznost. Znanje koje se teško stiče, opadanje kvaliteta prenošenja znanja ( sad pred kraj školske godine 🙂 Lako se šire tračevi i neistine, pogrešne interpretacije i igre gluvih telefona dobijaju krila, sa retrogradnim Merkurom. Ima li leka, ima pre svega u fleksibilnosti u situacijama, koje lako mogu, zbog pomenutih nesporazuma da prerastu u nepotreban sukob. Merkur sem pričljivosti-brbljivosti, može biti i govor koji prerasta u smeh i u napetim situacjama okreće na šalu. Evo ovako, pošto sve ovo jako podseća na Srbiju, čovek bi pomislio da je ovde Merkur uvek retrogradan.

Vesna Korać